Ќе остане ли некој нормален? PDF Печати Е-пошта

Веб колумна, понеделник, 4 септември 2017, проф. д-р Стефан Влахов Мицов

Ми се јавува еден пријател и ми вика: „Дали сум јас откачен или сите што ги гледам се ненормални? Државата постои само формално, инаку целосно е уништена, а никој мува не го лази. Нема реакција ниту од политичари, ниту од интелектуалци, ниту од кој било друг“.

Го храбрам дека е нормален штом ги гледа тие работи, затоа што ако беше откачен немаше да ги види. Само што, прашање е ако Република Македонија официјално остане ваква дали тука ќе остане некој нормален. Ако за ништо друго, барем да напише за историјата што се случило .Како на пример, монахот Исај Серски, кој по поразот на владетелите на Македонија Волкашин и Углеша кај Черномен во 1371 г., оставил сведоштво: „Не остана кнез или предводник, или некој нивен наследник меѓу луѓето, немаше кој да ги спаси, сите беа обземени со страв од турците и храбрите, во минатото со машки срца, сега се беа претвориле во страшливци“.

Ако во белешката на Исаја го замениме зборот Турци со Грци, Шиптари, Бугари, Срби, Германци, Американци, таа станува безвременска. Затоа што македонската историја се повторува до безумие. Со се поголема девалвација на вредностите и достоинството. Волкашин и Углеша дале отпор. Илинденците исто така дале отпор, по нив антифашистите.

Денес никој не дава отпор. Од ДПМНЕ и СДСМ заемно си ги чешаат топките. Кај останатите целосен молк. Народот пак јаде и пие како за последно, а градоначалникот Коце Трајановски е многу задоволен од акцијата „Супер Скопје“. Заради големата присутност на веселбите. Зошто се тие веселби во август и септември? Заради трансформирањето на македонскиот идентитет во бугарски преку договорот со Бугарија и откажувањето од македонската историја? Заради двојазичноста (веќе дури има и тријазичност на табелите). Кога Собранието ќе гласа? По Денот на македонската независност? Или заради менувањето на македонското име по изборите во октомври?

Велам „акција Супер Скопје“,затоа што е слична на претходната во 2004 г. кога наместо на референдум против територијалната поделба со која цела Западна Македонија беше подарена на Албанците, народот се забавуваше во ресторани и кафеани. Тогаш и денес владата е на СДСМ, а сега градоначалник на Скопје е од ДПМНЕ, ама тие се исти. Исти во две насоки.

Од една страна е социјалниот јаз меѓу богатите и сиромашните. ПОКАЖЕТЕ МИ ЕДЕН ПОЛИТИЧАР ГОЛТАР. НЕМА ТАКОВ. Не зборувам за Љубчо Георгиевски пред да стане претседател на ДПМНЕ, кој сега е крупен бизнисмен. За изминатите 27 години богатите во Македонија станаа уште побогати, а сиромашните - уште посиромашни.

Од друга страна, јазот е меѓу тие кои ја сакаат Македонија и нејзините одродници и предавници. ПОКАЖЕТЕ МИ ЕДЕН МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИЧАР ПАТРИОТ. НЕМА ТАКОВ. И ете ја антитезата: БОГАТ ОДРОДНИК - СИРОМАШЕН ПАТРИОТ. Затоа што, за да станеш богат во време на транзиција, мора да бидеш криминалец, послушен за се. И политички и економски. Политички - за „Голема Албанија“. Економски, затоа што кај нас поминува патот на дрогата за Западна Европа. Милиони во замена на обврски. Сиромашниот ја има само Македонија, богатиот ги има парите. Зошто му е Македонија? За да владеат без  проблем, македонските политичари создадоа полтронски систем:

Прво, на врвот на СДСМ и ДПМНЕ, а оттука - на врвот на државата, седат подметнати од Западот лидери на принципот: власт-пари преку целосна послушност.

Второ, ист е принципот и надолу во хиерархијата до локаните шерифи и партиските ограноци.

Трето, членството мора да се прилагодува со надеж дека ќе добие некои бенефиции.

ТАКА ВО ЕДЕН ГОЛЕМ ДЕЛ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД БЕШЕ ПОДЕЛЕН НА ПАРТИСКИ ОВЦИ, НАВОДНО „ЛЕВИ“ И „ДЕСНИ“. ПАРТИИТЕ (ВКЛУЧИТЕЛНО АЛБАНСКИТЕ) СЕ ПОДРЖАНИ ОД ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ОВЦИ И МЕДИУМСКИ ОВЦИ, СО НАДЕЖ ЕДЕН ДЕН ДА СТАНАТ ОВЧАРИ. КАДЕ ВО ПРИКАЗНАТА Е МАКЕДОНСКИОТ НАРОД? НЕМУ НЕ МУ Е ЗАЦРТАНО МЕСТО ВО ДРЖАВАТА. ЗАТОА И СИТЕ ПОЛИТИЧАРИ И НАВОДНИ ДРЖАВНИЦИ НЕ ВЕЛАТ „МАКЕДОНСКИ НАРОД“, ТУКУ „ГРАЃАНИ“. ВО НИВНИТЕ ПЛАНОВИ НАРОДОТ Е ПОГРЕБАН.

Така што, македонскиот народ се уништува преку партизација за да биде трансформиран во беспаметни граѓани. На нив им се пропагираат „евроатлантски вредности“. Ќе потсетам, дека ВО ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ТАКОВ ИЗРАЗ ПРАВНО НЕ ПОСТОИ. За прв пат тој израз е користен во првобитната верзија за создаванјето на Северноатлантскиот пакт: „Со евроатлантските вредности ќе се образложува заземањето на територии преку воена сила и воени дејствија, (за оние кои не се членови на овој пакт)“. Кратко кажано, спомнатиот израз ги оправдува агресиите на НАТО во светот.

Доскоро кланот Ротшилд контролираше 165 државни централни банки во светот. По обединувањето на клановите Ротшилд-Рокфелер, на прстите од едната рака се бројат банките кои тие не ги контролираат.

ОД ВРЕМЕТО НА НАПОЛЕОН ДО ДЕНЕС, КЛАНОТ РОТШИЛД ГИ ФИНАНСИРАЛ СИТЕ ПОГОЛЕМИ ВОЈНИ ВО СВЕТОТ. НЕМА СОМНЕЖ ДЕКА ЌЕ НАПРАВАТ ТАКА И СО ИДНАТА СВЕТСКА ВОЈНА, КОГА ЌЕ ОДЛУЧАТ ТАА ДА ПОЧНЕ.

Изненадување може да дојде само од Северна Кореја, затоа што нејзината банка не е под контрола на светската „влада во сенка“. Затоа е толку голем стравот не само во САД, туку и во Русија и Кина. Ким Чен Ун ОДЛУЧУВА САМ и може да им ги помеша сметките на сите.

Што се однесува до Македонија, ако кај нас дојде до целосен пресврт, тоа како во минатото ќе биде во склоп со состојбите во светот и конкретно - на Балканот.

Да се потсетиме колку антифашисти имаше во Македонија во 1941 и колку по победата на Русија на Курск во 1943 г. Македонскиот народ е толку партиски поделен, што кога и да почне пресвртот во создавањето на вистинска македонска држава, првиот одлучувачки акт мора да биде: ЗАБРАНА НА СИТЕ ПАРТИИ ВО МАКЕДОНИЈА. ПОСТОЕЊЕ НА САМО ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЈА, НО НЕПАРТИСКА, ТУКУ НАЦИОНАЛНА. ДОСТА ОД СЕКАКВИ ПАРТИСКО-ИДЕОЛОШКИ И СОЦИЈАЛНИ ДЕЛЕЖИ. ВО МАКЕДОНИЈА ЌЕ ПОСТОИ САМО ЕДНА НАЦИЈА (МАКЕДОНСКА), ЕДЕН ЈАЗИК (МАКЕДОНСКИ), ЕДНА ИСТОРИЈА (МАКЕДОНСКА), ЕДНА КУЛТУРА (МАКЕДОНСКА). ÂÂ И ТУКА ЌЕ ЖИВЕАТ ТИЕ, КОИ СЕ ЧУВСТВУВААТ МАКЕДОНЦИ БЕЗ РАЗЛИКА ОД ПОТЕКЛОТО И МЕСТОТО НА РАЃАЊЕ.

  Newer:
Copyright © 2018. www.ndm.org.mk. Designed by Shape5.com